Rasma Says

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance…

NORGE RUNDT – I fri dressur 8. juni 2013

Norge rundt
I FRI DRESSUR
AVISA NORDLAND LØRDAG 8. JUNI 2013
DENNE UKA HAR jeg vært på reisefot. Fem byer på fem dager i forbindelse med lanseringen av en lærebok for yrkesfaglig engelsk. En slik rundreise utfordrer detaljoversikten. Det er nok derfor jeg ikke visste helt når jeg skulle ankomme første byen, Bergen. Jeg mente det var kl. 2200, men da flyet landet viste min klokke 2100. I en annen by ville jeg sikkert ha kikket nærmere på reiseplanen fra forlaget. Men i Bergen var min første (dog kortvarte) tank: Her har man visst en annen tidssone. Må huske å veksle penger når jeg kommer inn i flyplassen.

GRUNNEN TIL AT jeg overhodet innrømmer dette er at Bergen har sine særtrekk. Da jeg senere skulle handle på Bryggen, spurte gullsmeden Vigeland om jeg bodde i landet. Jeg svarte som sant var at jeg bodde i Bodø. –Nå får vi se om Bodø-penger virker her da, sa han i det han satt kredittkortet mitt i bankterminalen. Var dette en form for bergensk humor? Skulle jeg flire? Han stirret alvorstungt på kortterminalen inntil transaksjonen ble gjennomført. Neste dag på vei ut av byen, fortalte min bergenske fagfelle at 17. mai feires ikke med barnetog i Bergen. Nei da. Barna får være med, men det er slettes ikke noe barnetog, ifølge ham. Jeg forlot Bergen en anelse mer forvirret enn da jeg kom.

NESTE STOPP, TRONDHEIM. Det viste seg at fagfellen og jeg hadde bodd i byen samtidig,
den gang Dragvoll var nytt og sosialnettverket var begrenset til medstudenter på samme fakultet. Riktignok hadde vi begge kjent den ærverdige språkamanuensis Anders Martin
Kvam. Herr Kvam ga meg min første jobb i Norge (sortering av lydbånd på språklaboratoriet) og lærte meg at en trønder avsløres i vokallyden han tillegger frasen «håndhund i bånd».

FRA GLASSVEGGRESTAURANTEN på Nidelven Hotell, var ikke Trondheim til å gjenkjenne fra studietiden. Industribygget hvor fagfellen jobbet som nattevakt mens han leste marxistisk litteraturteori, kunne så vidt skimtes mellom stål-og-glassklossene. Marx mente at et samfunn kan tydes ved å analysere et utsnitt av dets bylandskap. I så fall viser Trondheim at Norge er i ferd med å få en kjapp-kjapp-kontor-og-leilighet-tilværelse.

Å KOMME SEG FRA TRONDHEIM til Kristiansand tar seks timer. At hotellet i Kristiansand har lamper utformet som pistoler og serverer marshmallows til kaffen bare forsterker inntrykket av at man har reist langt hjemmefra. Det var som et parallellsamfunn hvor liksom etniske nordmenn snakket en type dansk og spiste sushi. Jeg skyndte meg fortest mulig inn og ut av verdens minste hotellrom, og innen et døgn befant jeg meg gledelig i en drosje på vei fra Gardermoen til Oslo.

LA MEG SI DET RETT UT. Servicefolk i Oslo er vennlige. På restauranten (tross det uappetittlige navnet «Dinner») var servicen, som maten, utsøkt. På hotellet var den mannlige resepsjonisten, av type fotballspiller, og den kvinnelige resepsjonisten i grå dress og hijab, like blide og hjelpsomme som om de hadde vært svenske.

BODØ VISER SEG å være en sjelden by der man faktisk kan GÅ fra flyplassen til hotellet.
Ikke visste vi hvilket hotell kurset skulle holdes på, og her hjalp det ikke å kikke på reiseplanen. Men det skulle vi kunne finne ut av. En større utfordring var været. Ville nordlendinger gå glipp av en tropedag for å høre om pedagogikk, litteratur og undergangen av «The Queen’s English»? Jo da. Nordnorske lærere er trofaste. De kom, fikk mat, bøker og en utveksling av faglig påfyll. Nå håper jeg at værmeldingen, som lovet dem sol også i neste uke, er like trofast.

Information

This entry was posted on 08/06/2013 by in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , .
Trish Hopkinson

A selfish poet

Poetry International Online

Poetry International is a world class literary magazine based on the campus of San Diego State University which caters to an international community of poets.

Brain Mill Press

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

The Line Break

A poetry & wine blog

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Lou Treleaven, children’s author

Children's author and writing coach

North American Review

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

Tuesday; An Art Project

poems, photographs, prints

my life and times

Marideth Sisco

The Telling Project

It's time to speak. It's time to listen.

Structure and Style

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

ELJ Editions

Be Well. Write Well. Read Well.

She's in Prison

Poetry by Leanne Rebecca Ortbals

AMY KING

POET * PROFESSOR * EDITOR

Jack Frey

where all the missing words end up

I Remember You Well

Things were happening... and I remember there was music playing.

Ylva Publishing

Publisher of lesbian fiction and women's literature

%d bloggers like this: