Rasma Says

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance…

Hvem tror dere at jeg er?

— Vi skal begynne med en prøve.
Elevene stirrer vettskremt på meg. Det er første engelsktime etter sommerferien. Jeg trøster dem med at det ikke er en faglig prøve. Bare en quiz som heter Hvem tror dere at jeg er? Tema er første inntrykk og fordommer. Målet er å bli bedre kjent.
Elevene puster lettet ut og betrakter meg, en lærerskikkelse med fraværsblokk i den ene hånden, og et hvitt kritt i den andre. Hvordan kan de vite hvem jeg egentlig er? Quiz-metoden bruker jeg hvert år for å presentere meg selv overfor nye elevgrupper. Dere nye lesere får være flua på veggen i klasserommet denne gangen.
— Her er ti utsagn om meg. Dere skal gjette om de er sanne eller ikke, alt etter deres første inntrykk.
Elevene tar opp arket. Nysgjerrigheten overtar utryggheten hos dem. Førstemann leser opp, men får latterkrampe før han kan fullføre setningen. 1. Jeg brukte å opptre som rodeorytter. De andre flirer. (Hø! Den va god!) Min maktposisjon som lærer er ufarliggjort, og det var nettopp det jeg ønsket. Litt humor i engelsktimen. Jeg blunker uforstående med øynene. Dere flirer? Kunne ikke det være sant? NEI! roper de enstemmig og fornøyd. F for FEIL skrives på alle arkene.
Nestemann leser. 2. Jeg har vært programleder på radio. Neppe, er hans umiddelbare bedømmelse. (Ka gjør ho her da?) Elevene noterer og vi går videre. 3. Novellen jeg skrev om en baby flodhest vant en litterær pris. Noen småflirer. Andre stirrer blankt på meg. Liker du å skrive? spør ei jente som tenker strategisk. Vel, ja. Jeg likte for eksempel å skrive denne prøven. (Hæ? E det hele oppdikta?)
Da røper jeg at minst én av setningene er sann. Elevene mener at det ikke kan være denne. (En bra novelle om en flodhest liksom?) Vi går videre. 4. Under en protestaksjon ved den amerikanske ambassaden, gikk jeg til angrep mot sivilkledde CIA agenter som prøvde å fotografere meg.(Det håpa æ virkelig e sant…) Den lavmælte stemmen tilhører en elegant svartkledd fyr med øyesminke som lener seg mot veggen med et lurt smil. Nå er det jeg som flirer. Det har en smitteeffekt. Flere skriver S for sant på arket. 5. Jeg ble smuglet inn i en flyktningleir for å drikke te med Taliban ledere. Det blir stillhet, etterfulgt av latter. (E ho seriøs?) En elev påpeker at under krigen med Sovjetunionen var Taliban USAs allierte, kan det ha skjedd da? (Men koffer vil ho drikk te med dem? Nei, skjedde ikke, ho e ikke den typen.)
De fortsetter å lese.
6. Jeg kan to fremmedspråk. (Kan ho norsk?)
7. Min hund veier 70 kilo. (Skjer ikke!)
8. Jeg er halvt indisk og halvt norsk. (Nei, ho e jo amerikaner!)
9. Da jeg enda bodde på Hawaii kjøpte jeg et hus i Bodø utelukkende på grunn av utsikten. (E ho gal? Kom ho hit fra Hawaii?)
10. Jeg synes Nordland er finere enn Hawaii. (Nei! DET e feil!)
Prøven avsluttes som forventet med at samtlige elever tegner store F over nummer 10.
— Nå skal dere høre. Dere kan reise langt og lenge, bare for å finne ut at her i Nordland, hvor dere kommer fra, faktisk er det nydeligste stedet som finnes.
Elevene er stille. Det går opp for dem at jeg kanskje vet noe om dette.
— Så, nummer 10 er sant?
— Ja. Det er sant.
— Nummer 9, er det sant òg?
— Ja. Da min femåring så huset på Internett, trodde hun det var et stort maleri på veggen. Men det var Børvasstindene gjennom vinduet.
Elevene kikker på hverandre.
— Resten da… de er vel feil?
— Resten? De er sanne de òg. Alt er sant.
Og med det ble lærerskikkelsen noe annet, og dere lesere ble også litt bedre kjent med meg.

Information

This entry was posted on 22/09/2012 by in Uncategorized and tagged .
Trish Hopkinson

A selfish poet

Poetry International Online

Poetry International is a world class literary magazine based on the campus of San Diego State University which caters to an international community of poets.

Brain Mill Press

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

The Line Break

A poetry & wine blog

BREVITY's Nonfiction Blog

(Somewhat) Daily News from the World of Literary Nonfiction

Lou Treleaven, children’s author

Children's author and writing coach

North American Review

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

Tuesday; An Art Project

poems, photographs, prints

my life and times

Marideth Sisco

The Telling Project

It's time to speak. It's time to listen.

Structure and Style

Musings, deliberations, flashes of unaccounted for brilliance...

ELJ Editions

Be Well. Write Well. Read Well.

She's in Prison

Poetry by Leanne Rebecca Ortbals

AMY KING

POET * PROFESSOR * EDITOR

Jack Frey

where all the missing words end up

I Remember You Well

Things were happening... and I remember there was music playing.

Ylva Publishing

Publisher of lesbian fiction and women's literature

%d bloggers like this: